Je hoort vandaag de dag steeds meer over vitamine b12 en het tekort dat men hiervan kan hebben. Dit is misschien ook niet heel gek, want er wordt steeds meer duidelijk over de tekorten van vitamine b12. Echter zijn de klachten die je van vitamine b12 kunt hebben soms een beetje vaag te noemen, waardoor vaak niet direct bekend wordt waar de klachten nu eigenlijk vandaan komen. Hoe kom je achter een vitamine b12 tekort en wanneer heb je hier nu eigenlijk mee te maken? Een vraag die best veel gesteld wordt bij een dokter, maar ook in andere situaties. Praat jij wel eens met je vrienden of familie over de klachten die jij ervaart?
Klachten die je kunt ervaren
Er zijn erg veel klachten die je kunt ervaren als je te maken hebt met een vitamine b12 tekort, hoewel sommige van deze klachten soms op andere ziektes kunnen lijken. Het is belangrijk nader onderzoek te doen, wanneer je denkt dat je een tekort aan vitamine b12 hebt, zodat je dit zeker weet en of vast kunt laten stellen. Klachten die je kunt ervaren zijn tintelingen, gevoelloze vingers of tenen, maar ook evenwichtsproblemen.
Hoe kom je erachter?
Om erachter te komen of er een vitamine b12 tekort is, is het erg belangrijk een bloedonderzoek te laten doen. Een huisarts kan namelijk een verwijzing maken voor de bloedafname, waarbij de vitamine b12 flink onder de loep genomen kan worden. Meestal kun je na een paar dagen al een uitslag hebben, waarop je dan als het nodig is snel actie kunt ondernemen. Mocht het nodig zijn kan men ook nog proberen te achterhalen, waardoor dit tekort ontstaat. Wanneer heb je een b12 tekort?
Wanneer heb je een vitamine b12 tekort
Zoals alle waarden in ons bloed moet ook vitamine b12 een bepaalde waarde hebben, wanneer deze daaronder komt zullen de waardes in je bloed te laag zijn. Er is misschien nog meer onderzoek nodig, maar een waarde die tussen de 148 en de 250 ligt kan al wel in een zogeheten grijs gebied zitten. Vaak wordt dit opgemerkt, wanneer je ook te maken hebt met klachten. Een waarde die onder de 148 ligt is sowieso te laag, waardoor je huisarts waarschijnlijk al kan helpen met het voorschrijven van de juiste dosis vitamine b12. Wacht dus niet langer met het maken van een afspraak, beter eenmaal te vaak naar de dokter dan eenmaal te weinig.
Tip: Davitamon.nl