De financiële gevolgen van een scheiding

Als partners zijn jullie financieel met elkaar verbonden. Dit kan soms erg lastig zijn als u en uw partner besluiten om uit elkaar te gaan. Dit kan veel nodig spanning met zich meebrengen. Zo komen er veel nodige vragen naar boven. Hoe wordt de inboedel verdeeld? Wat gebeurt er met de kinderen? En wie blijft er in het huis wonen? Het is belangrijk dat u en uw partner duidelijke afspraken maken hierover. Als u en uw partner er niet uitkomen kan een scheidingsbemiddelaar u verder helpen. Een scheidingsbemiddelaar kan u helpen met verschillende financiële afwikkelingen.

Financiële overzicht

Bij een scheiding is het belangrijk om een overzicht te maken van al uw bezittingen samen. In een financiële overzicht wordt de inboedel, spaarrekeningen, het huis, verzekeringen, pensioen etc. in kaart gebracht. Een mediator helpt u om alle bezittingen in kaart te brengen en te kijken naar een eerlijke verdeling. 

Kinderalimentatie

Een scheiding kan veel impact hebben op het kind. Een scheidingsbemiddelaar zou u kunnen helpen met het opstellen van een ouderschapsplan en hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden. Er wordt gekeken naar de financiële behoefte van het kind. Het uitgangspunt van de kinderalimentatie die een scheidingsbemiddelaar kan opstellen is de levensstandaard van het kind tijdens het huwelijk. Er wordt gekeken naar de inkomen van beide ouders. Allereerst is het belangrijk om te kijken wat u nodig heeft om rond te komen. Daarna is het belangrijk om te kijken hoeveel elke ouder bijdraagt aan de kosten van de kinderen. Ook zou u hiervoor afspraken kunnen maken met uw ex-partner.

Partneralimentatie

Als u besluit om uit elkaar te gaan kan het zijn dat u of uw partner partneralimentatie moet betalen. Dit gebeurt als de inkomens erg van elkaar verschillen. Als het inkomensverschil groot is moet de partner met het hoogste salaris partneralimentatie betalen aan de andere partner. Er zijn hier verschillende wetgevingen voor. De uitgangspunt van de wet is dat beide huishoudens in zijn/haar levensonderhoud moeten kunnen voorzien. Het is belangrijk dat beide partners rond kunnen komen aan het einde van de maand, ook de partner die alimentatie betaald.

Pensioen

Tijdens uw huwelijk heeft u met uw partner samen een pensioen opgebouwd. Als u gaat scheiden met uw partner heeft u beide recht op de helft van het opgebouwde pensioen. Het gaat wel om de pensioen die u heeft opgebouwd toen u samen was. Het is ook belangrijk dat u afspraken maakt over het opgebouwde oudedags-en nabestaandenpensioen. U kunt de wettelijke regeling volgen. Dan moet u binnen twee jaar aangeven dat u en uw partner uit elkaar zijn. Ook zou u samen in overleg met uw partner andere afspraken kunnen maken over de regeling.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *