Wat zijn polyolen?

 

Heeft u wel eens gehoord van polyolen? Polyolen zijn een goed alternatief voor traditionele suiker. Polyolen zijn zogenaamde niet-intensieve zoetstoffen. Dit houdt in dat per definitie deze zoetstoffen niet zoeter zijn dan suiker. De maximale zoetheid is gelijk aan die van suiker.

 

Het lichaam verteerd polyolen minder goed dan suiker. Hierdoor leveren polyolen minder calorieën dan suiker. De meest bekende en gebruikte polyolen zijn bijvoorbeeld erythritol, xylitol, isomalt en sorbitol

 

Erythritol bevat helemaal geen calorieën en xylitol bevat 240 calorieën per 100 gram. Dit is altijd nog 40% minder dan de calorieën die u in suiker terugvindt.

Waarvoor kunt u polyolen gebruiken?

Polyolen lijken qua structuur veel op suiker. Daardoor kunt u polyolen eigenlijk overal voor gebruiken waar u normaal gesproken suiker gebruikt. Simpelweg in de koffie of thee, maar ook in uw zelfgebakken taart of cake. U kunt eenvoudig overal waar suiker aan wordt toegevoegd deze vervangen door bijvoorbeeld xylitol of erythritol.

 

Door het gebruik van polyolen zoals bijvoorbeeld xylitol of erythritol kunt u al uw gerechten en recepten een stuk gezonder maken.

Polyolen en koolhydraten

De polyol erythritol bevat volgens de richtlijnen wel koolhydraten. Echter, dit zijn geen netto koolhydraten. Dit houdt in dat deze uw lichaam weer verlaten via de urine en niet worden verteert door uw lichaam. Dus zelfs als u een koolhydraatarm dieet volgt kunt u met een gerust hart gebruik maken van erythritol.

 

Dit maakt een dergelijk dieet ook direct een stuk gemakkelijker en leuker. U kunt namelijk nog steeds iets zoets klaarmaken, zonder dat u zichzelf schuldig hoeft te voelen.

 

Het is wel zo dat dit ook geen energie oplevert voor uw lichaam. Deze zult u dus uit andere, het liefst vezelrijke, producten moeten halen.

 

Overmatig gebruik

Bij overmatig gebruik van polyolen kan er een laxerend effect optreden. Dit is een zelfde effect wat optreed bij bijvoorbeeld het eten van bruine bonen. Dit is absoluut niet schadelijk voor uw lichaam en hoeft u zich ook geen zorgen over te maken. Het effect is natuurlijk niet prettig. Het verschilt enorm van persoon tot persoon hoeveel iemand kan verdragen. Sommige mensen hebben er helemaal geen last van terwijl bij anderen dit effect al vrij snel optreed.

 

Het is dus gewoon een kwestie van uitproberen hoe gevoelig u hiervoor bent. Er zijn ook producten zoals bijvoorbeeld Green Sugar op de markt, waarbij de erythritol wordt gecombineerd met stevia. Hierdoor wordt als het ware de erythritol op een natuurlijke manier zoeter gemaakt. Daardoor heeft u minder van de zoetstof nodig om een zoete smaak te creëren. Indien u gevoelig bent voor het gebruik van polyolen kan dit een aanrader zijn.

Glycemische index

Polyolen hebben geen of een veel lagere glycemische index dan suiker. Dit houdt in dat er minder of geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel optreden. Met name voor diabetici is dit een belangrijk feit. Zij kunnen met een gerust hard producten met erythritol eten of drinken.

 

Gaat u ook suiker vervangen met een gezonde en natuurlijk polyol?

 

Geef een reactie