Wat zijn de verschillen tussen caseïne en whey?

De meeste supplementen die momenteel verkrijgbaar zijn, zijn op basis van whey proteïne. Dat is uiteraard niet zonder reden. Whey heeft namelijk een belangrijke eigenschap in de vorm van de snelheid waarmee de aminozuren in het bloed wordt opgenomen. Als jij een whey eiwitshake nuttigt, komen de aanwezige aminozuren razendsnel in je bloed terecht. Die aminozuren zorgen er uiteindelijk voor dat je spieren sterker worden.

 

Aan de andere kant zijn er ook supplementen beschikbaar die vervaardigd zijn van caseïne eiwit. Het belangrijkste verschil tussen caseïne en whey zit in de snelheid van de opname van de aminozuren. Zoals je hierboven kan lezen, worden deze aminozuren bij whey heel snel opgenomen in je bloedsomloop. Bij caseïne duurt deze opname echter een stuk langer. Het lichaam heeft meer tijd nodig om de aanwezige aminozuren op te nemen in de bloedsomloop. Volgens verscheidene onderzoekers is dit een voordeel ten opzichte van whey. Je lichaam doet er langer over en daardoor is de werking efficiënter dan whey.

 

Als we het belangrijkste verschil duidelijk onder elkaar willen zetten, komen we uit op onderstaande ‘tabel’:

 

  • Whey -> snel proteïne -> aminozuren worden snel opgenomen in het bloed.
  • Caseïne -> traag proteïne -> aminozuren worden traag opgenomen in het bloed.

 

Moment van nuttigen

Ook is er belangrijk verschil zichtbaar wat betreft het moment van nuttigen van de eiwitshake. Veel sporters kiezen ervoor om direct na het sporten een whey eiwitshake te nuttigen. Na het sporten heeft het lichaam behoefte aan snelle proteïne en daardoor is de keuze voor whey logisch.

 

Vervolgens nemen deze sporters veelal vlak voor het slapen gaan nog een caseïne eiwitshake. Dankzij de langdurige werking kunnen de aminozuren gedurende de hele nacht opgenomen worden door het lichaam. Mede daardoor is het een zeer efficiënte manier om de benodigde aminozuren binnen te krijgen!

 

Dankzij bovenstaande verschillen is het de verwachting dat de caseïne eiwitshakes steeds populairder gaan worden.

 

Geef een reactie