Waarom knijpen we toch zo graag puistjes uit?

Iedereen kent het wel, een puistje of mee-eter in het gezicht. Wanneer we last hebben van acne is dit niet alleen heel vervelend, ook is het erg lastig om er vanaf te blijven. Helaas lukt het niet iedereen. Wist je dat sommige mensen het zelfs heerlijk vinden om het uit te knijpen? Of toekijken hoe een ander dat doet? Maar waarom is dat eigenlijk en hoe kun je het beste omgaan met puistjes? Dit lees je allemaal in deze blog.

Dopamine

De meeste mensen kunnen de verleiding niet weerstaan om een puistje niet uit te knijpen. Het uitknijpen en zien van de pus die uit het puistje komt activeert het beloningssysteem en daardoor komt er dopamine vrij in de hersenen. Dit stofje wordt ook wel gelukshormoon genoemd, omdat je er een blij gevoel van krijgt. Hierdoor kunnen we het dus niet laten om een puistje uit te knijpen. Daarnaast vinden we het ook fascinerend om toe te kijken hoe anderen puistjes uitknijpen. Wellicht heb je hier ondertussen ook al een tal van filmpjes voorbij zien komen op je tijdlijn van sociale media. Bij het bekijken van deze filmpjes wordt ook je beloningssysteem geactiveerd en komt het stofje dopamine vrij.

Knijp niet zelf uit

Ondanks we een goed gevoel krijgen van het uitknijpen van puisten is dit geen goed idee. Je kunt de puist nog erger maken dan het al is en ook kan het voor lelijke littekens zorgen. Het is daarom beter om het door een specialist te laten doen of door er de juiste producten voor te kopen. Met een goede acne behandeling kun je op de lange termijn puistjes voorkomen. Een acne behandeling kan bestaan uit peelings, maskers en lotions. Een webshop die wij kunnen aanraden is de Derma Care Shop, hier verkopen ze natuurlijke producten die je bij acne kunt gebruiken en die de verbetering van de huid bevorderen.

 

Geef een reactie