Het verkleuren van je tanden

Wittere tanden is iets wat heel veel mensen willen, veel mensen kiezen er dan ook voor om hun tanden te bleken. Een gezond en functioneel gebit is natuurlijk heel belangrijk. Het is namelijk zo dat na de ogen de glimlach het eerste is waar mensen naar kijken. Maar wat zorgt er nou precies voor dat je tanden verkleuren? Je leest het hieronder

Verouderingsproces

Naarmate je ouder wordt, word de laag tandbeen van de tanden en kiezen steeds dikker. Hierdoor komt er een verdonkering of vergeling van de tandkleur tot stand. Daarnaast wordt door slijtage de laag glazuur dunner of het kan zelfs zo zijn dat deze op sommige plaatsen helemaal wegslijt. Hierdoor wordt het tandbeen geler waardoor deze beter zichtbaar wordt. De kleur van tanden en kiezen wordt ook beïnvloed door barstjes in het glazuur en hierdoor dringen de kleurstoffen heen.

Dode tand

Als gevolg van bijvoorbeeld tandbederf of een ongeluk kan het levende deel van een tand (dit wordt ook wel pulpa genoemd) geïnfecteerd raken. Wanneer dit pulpaweefsel afsterft komen er kleurstoffen uit de rode bloedcellen vrij. Wanneer dit gebeurd dan kan de tand een blauwe of geel/grijze verkleuring krijgen. Ook wanneer er een wortelkanaalbehandeling is gedaan dan kan de vulling of resterende pulpamateriaal verkleuring veroorzaken.

Medicijngebruik

Bij jonge kinderen is het blijvende gebit nog in ontwikkeling. Wanneer kinderen dan antibioticum slikken kan dit verkleurig veroorzaken. Normaal wordt een gele kleur ingebouwd maar door daglicht kan dit ook bruin worden.

Ontwikkelingsstoornissen

De ontwikkeling van tanden en kiezen gebeurt in de kaak. Tijdens deze ontwikkeling kunnen er stoornissen optreden waardoor er afwijkingen ontstaan. Het kan namelijk zo zijn dat bijvoorbeeld de structuur van glazuur en tandbeen ander is waardoor er makkelijker kleurstoffen binnendringen. Dit is onder andere het geval bij fluorose wanneer er een te hoge concentratie fluoride is tijdens de aanleg van tanden en kiezen dan raakt vooral de vorming van glazuur verstoort. Het gevolg hiervan is een poreus tandmateriaal welke ook een afwijkende kleur heeft.

Ongeval

Wanneer het zo is dat bij een ongeluk je tanden of kiezen beschadigd raken dan wordt er ter reparatie een laagje tandbeen afgezet aan de binnenkant van de tanden en kiezen. Dit zorgt voor een vergeling. Mocht het zo zijn dat de pulpa door het ongeval afsterft dan kan de er dus een blauwe of geel/grijze verkleuring optreden. Ook kan tandbederf verkleuring veroorzaken, dit moet ook behandeld en gevuld worden.

 

Geef een reactie